Zwarte thee Jin Jun Mei (Golden Eyebrow)
Samenstelling: Zwarte thee / Gele thee
Origine : Fujian
Cafeïne gehalte :Hoog
Moment van de dag : Ochtend / Namiddag
Omschrijving :
Jin Jun Mei is een zeer beroemde Chinese zwarte thee uit de Wuyi Mountains in de provincie Fujian in het oosten van China. Omdat vooral de knoppen worden geplukt voor deze thee, zijn duizenden knoppen nodig voor slechts 500 gram verwerkte thee. Hierdoor is deze thee duurder, maar zeer de moeite waard door de verfijnde smaak.Deze bekende zwarte thee is geplukt voor de Qingming festival in de lente wanneer het klimaat nog koel is zodat de bladeren niet te snel groeien en een volle en honingzoete smaak ontwikkelen. Deze Jin Jun Mei is een héérlijke zwarte thee!
Hoeveelheid: 10 g / l
Infusietijd: 4-5 min
Wat is Zwarte thee?
Zwarte thee is vooral populair in India en Turkije maar toch zijn er in China heel wat zwarte theesoorten te vinden van een uitstekende kwaliteit. Het proces omvat altijd de vier basisstappen, namelijk het verflensen, het rollen, het kneden, het oxideren en het vuren. Het verflensen van de blaadjes zorgt ervoor dat deze slap worden. Hierna worden de blaadjes gerold en gekneed zodat de sappen en enzymen uit de cellen vrijkomen. Nadien wordt de thee geoxideerd en krijgt deze niet alleen een donkere kleur maar eveneens een andere smaak.
Tenslotte wordt de thee gedroogd of gevuurd om de oxidatie te stoppen.
Wat zwarte thee anders maakt dan groene thee, is dat tijdens het productieproces de theebladeren volledig mogen oxideren voordat ze met warmte worden verwerkt en gedroogd. Tijdens oxidatie interageert zuurstof met de celwanden van de theeplant om de bladeren de rijke donkerbruine tot zwarte kleur te geven waar zwarte theebladeren beroemd om zijn. Oxidatie verandert ook het smaakprofiel van een zwarte thee, wat bijdraagt aan het toevoegen van moutige, fruitige of zelfs rokerige tonen, afhankelijk van de thee.
Wanneer groene theebladeren daarentegen worden verwerkt, worden ze minimaal geoxideerd. Nadat ze zijn geoogst, worden ze snel verwarmd en gedroogd om te voorkomen dat er teveel oxidatie optreedt die de groene bladeren bruin zou maken en hun vers geplukte smaak zou veranderen. Minder oxidatie betekent dat groene thee doorgaans lichter van kleur en smaak is dan zwarte thee,
Cafeïnegehalte in zwarte thee
Tussen koffie, zwarte thee en groene thee heeft koffie over het algemeen het meeste cafeïnegehalte per kopje, dan zwarte thee, gevolgd door groene thee. Maar net als bij elke drank die wordt gebrouwen uit een cafeïnehoudende plant, zijn er veel factoren die het cafeïnegehalte in uw kopje zwarte thee kunnen bepalen, inclusief hoe de plant is verwerkt en hoe de drank is gebrouwen.
Temperatuur: 90 ° C
Productspecificaties
- Artikelnummer
- Z0027
Reviews
- Gepost door: Stan van asbroeck op 6 Oktober 2023Deze thee is dik in orde, zoetige smaak, honing, lekker.
- Gepost door: SENECAT CLOVIS op 25 Maart 2022Très bon rapport qualité prix, goût miel et floral: roses, léger et digeste.